Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 23:44

Επίσκεψη στο Αδραμύττιο (Edremit) της Τουρκίας

Το σχολείο Abidin Pak Pakmaya Anadolu Lisesi στο Αδραμύττιο (Edremit) της Τουρκίας επισκέφθηκε το 5ο ΓΕΛ Βέροιας από Δευτέρα 30/09/2019 έως την Παρασκευή 04/10/2019, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA2 με θέμα καινοτόμες πρακτικές διδασκαλίας.

 

Αυτή ήταν η τρίτη ανταλλαγή μαθητών αυτού του προγράμματος. Είχαν προηγηθεί οι μετακινήσεις στο Hamm της Γερμανίας και στο Inowroclaw της Πολωνίας. Η ελληνική αποστολή αποτελούνταν από τους καθηγητές Καραλή Δημήτριο και Πασχούλα Κωνσταντίνο, τους μαθητές Καπράρα Στέργιο, Ορφανίδη Δημήτρη και τις μαθήτριες Αυτζίδου Αναστασία - Ραφαέλλα, Μποβάκη Αγγελική και Σουμελίδου Ελευθερία.

Την πρώτη μέρα, Δευτέρα 30/9, ο Δ/ντής του σχολείου καλωσόρισε την αποστολή του 5ου ΓΕ.Λ.  μαζί με τις άλλες αποστολές των συνεργαζόμενων σχολείων και  στη συνέχεια παρακολούθησαν τη ζεστή τελετή υποδοχής που προετοίμασαν οι Τούρκοι μαθητές με  κεράσματα, τραγούδια και χορευτικά. Στη συνέχεια οι μαθητές των αποστολών παρουσίασαν τη χώρα, την πόλη και το σχολείο, από τα οποία προέρχονταν.

Τη δεύτερη μέρα, Τρίτη 01/10, οι μαθητές αρχικά παρακολούθησαν ένα σεμινάριο ψηφιακής δημοσιογραφίας και συμμετείχαν σε εργαστήριο για εργαλεία και εφαρμογές WEB2. Στη συνέχεια, είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν, με την καθοδήγηση ειδικού συνεργάτη του Τουρκικού σχολείου, ρομπότ που αφού τα προγραμμάτισαν, διαγωνίσθηκαν σε αγώνες ακρίβειας και ταχύτητας. Η μέρα έκλεισε με ένα εργαστήριο Ebru Art, που χαλάρωσε μαθητές αλλά και καθηγητές.

Την τρίτη μέρα, Τετάρτη 02/10, πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή στην πόλη της Προύσας (Bursa)  όπου  αρχικά όλοι οι μαθητές και καθηγητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Επιστημών (Bursa Science and Technology Center), που εντυπωσίασε με τα διαδραστικά εκθεματά του και στη συνέχεια μετέβησαν στο κέντρο της πόλης. Εκεί είχαν την ευκαιρία να δουν το Μεγάλο Τέμενος της Προύσας, να περπατήσουν στην τεράστια αγορά (παζάρι) και να αφουγκραστούν τους ρυθμούς της ανατολής. 

Tην τέταρτη μέρα, Πέμπτη 03/10, πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή στο Αϊβαλί, τις αρχαίες Κυδωνίες (Ayvalik) και στο Μοσχονήσι (Cunda), χώρους με έντονη ελληνική παρουσία, όπου όλοι θαύμασαν την φυσική ομορφιά και απόλαυσαν μια ζεστή σχεδόν καλοκαιρινή μέρα.

Την τελευταία μέρα, Παρασκευή 04/10, οι αποστολές όλων των χωρών συναντήθηκαν στο σχολείο, όπου όλοι οι μαθητές έλαβαν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες και παράλληλα πραγματοποιήθηκαν μαθήματα από τους καθηγητές των ξένων χωρών σε μαθητές του Τουρκικού σχολείου. Οι καθηγητές του 5ου ΓΕ.Λ. παρουσίασαν την Ελλάδα και στη συνέχεια έδειξαν παραδοσιακές στολές και τραγούδια  της Βέροιας  που ενθουσίασαν τους Τούρκους μαθητές.

Το Σάββατο 05/10 ήρθε η δύσκολη ώρα του αποχαιρετισμού  και η αποστολή επέστρεψε στην Βέροια  γεμάτη με νέες εμπειρίες και γνώσεις.

Θα πρέπει να τονιστεί η θερμή υποδοχή και φιλοξενία που απόλαυσαν οι αποστολές από τις τουρκικές οικογένειες και ιδιαίτερα η ελληνική αποστολή. Δράσεις σαν αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να συλλέγουν μοναδικές εμπειρίες, να βιώνουν την πολυπολιτισμικότητα και να αντιλαμβάνονται στην πράξη τη χρησιμότητα της εκμάθησης ξένων γλωσσών.

Διαβάστηκε 295 φορές

Εικόνες