Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020 21:18

Φιλοξενία σχολείων από το εξωτερικό

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποίησε το 5ο ΓΕΛ Βέροιας στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229-2018-007 με θέμα την αειφορία του νερού, Trans European Water Sustainability (TEWS), την κινητικότητα ? φιλοξενία στην Ελλάδα των αποστολών των σχολείων-εταίρων από πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα, στη Βέροια, μετέβησαν  από τις 3 ως τις 7 Φεβρουαρίου 2020 τα εξής συνεργαζόμενα σχολεία: το Magleby Fri- og Efterskole από το Bagenkop της Δανίας (ως σχολείο-συντονιστής), το E S Dr. Augusto Cecar da Silva Ferreira (ESRM) από το Rio Maior της Πορτογαλίας, το  Liceo Scientifico Statale ??Alfred Nobel? από το Torre del Greco της Ιταλίας, το Riga Secondary School No. 25 από τη Ρίγα της Λετονίας και το Bedriye ve Kadir Uysal Ortaokulu από το Usak της Τουρκίας.

 

Την πρώτη μέρα, στις 3 Φεβρουαρίου, οι μαθητές και οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος κ. Θυμιοπούλου Χριστίνα (contact person), κ. Ασικίδης Μιχάλης και η κ. Καραγιάννη Φράγκα υποδέχτηκαν τις πέντε αποστολές με μία θερμή εκδήλωση στο χώρο του σχολείου, ενώ ο διευθυντής του σχολείου κ. Γκανάς Απόστολος καλωσόρισε εγκάρδια τους ευρωπαίους εταίρους μας. Με την παρουσία της τίμησε τη θερμή υποδοχή η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Τζίμα Συρμούλα τονίζοντας τη σημασία της υλοποίησης προγραμμάτων ανταλλαγής Erasmus.  Αρχικά προβλήθηκε ένα βίντεο που είχε ετοιμάσει η ελληνική ομάδα παρουσιάζοντας τις δράσεις  στις τέσσερις προηγούμενες κινητικότητες στην Τουρκία, στην Λετονία, στην Ιταλία και στην Δανία, με σκοπό να συνοψίσει  τις προηγούμενες εργασίες σε σχέση με το θέμα, την αειφορία του νερού. Στην συνέχεια οι εθνικές  αποστολές παρουσίασαν το σχολείο τους, ώστε τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές να γνωρίσουν το πρόγραμμα σπουδών, την υποδομή, τις εγκαταστάσεις και γενικότερα τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών σχολείων, καθώς και την πόλη του προέρχονται, προκειμένου να ενημερωθούν για την κουλτούρα και τα πολιτιστικά στοιχεία των εταίρων.

Ακολούθησε η παρουσίαση των εργασιών των μαθητών για τη ρύπανση και μόλυνση του νερού της περιοχής τους, ώστε να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στον άνθρωπο και να ευαισθητοποιηθούν για τη διαφύλαξη της καθαρότητάς του. Ιδιαίτερα σημαντική επίσης θεώρησε η ελληνική ομάδα την προβολή ενός βίντεο  για τα πολλαπλά οφέλη των προγραμμάτων Erasmus για τους συμμετέχοντες όσον αφορά την ενασχόλησή τους με τα εκάστοτε θέματα που πραγματεύονται αλλά και την επαφή με άλλους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς. Στο τέλος της  εκδήλωσης μοιράστηκαν αναμνηστικά μπλουζάκια με το logo της ελληνικής κινητικότητας. Την ίδια μέρα αργότερα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των ευρωπαίων μαθητών και καθηγητών στα αξιοθέατα της Βέροιας ? η οποία προετοιμάστηκε από τους έλληνες μαθητές, για να προβληθεί η ιστορία, ο πολιτισμός, η αρχιτεκτονική και οι ομορφιές της πόλης  αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Στο δείπνο που έκλεισε την πρώτη μέρα στόχος ήταν να δοκιμάσουν οι εταίροι όσο το δυνατόν περισσότερες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας.

Απαραίτητο στοιχείο της φιλοξενίας αποτέλεσε η επίσκεψη όλων των συμμετεχόντων στα Μετέωρα, ως  χώρο μοναδικού φυσικού κάλλους διεθνώς και  πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Τη δεύτερη μέρα, λοιπόν,  οι εντυπωσιακοί βράχοι των Μετεώρων σε συνδυασμό με τα σκαρφαλωμένα μοναστήρια έκοψε κυριολεκτικά την ανάσα των ευρωπαίων εταίρων μας.  Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα επισκέφθηκαν το ποτάμι Ληθαίο που διασχίζει την πόλη των Τρικάλων, παραπόταμο του Πηνειού, και προβληματίστηκαν για το γεγονός ότι η παρουσία του νερού -ποτάμι, λίμνη ή θάλασσα- αποτελεί τη βάση πολλών πλεονεκτημάτων που μπορεί να διαθέτει  μια πόλη. Αργά το απόγευμα οι αποστολές επέστρεψαν στη Βέροια.

Την τρίτη μέρα της φιλοξενίας η ομάδα επισκέφθηκε αρχικά το μουσείο της Βεργίνας. Οι συμμετέχοντες εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από τους βασιλικούς τάφους και είχαν την ευκαιρία με τη βοήθεια της ξεναγού να ενημερωθούν τόσο για τα εκθέματα όσο  και για την ιστορία του Μέγα Αλέξανδρου και του πατέρα του, Φιλίππου του Β?. Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στα διυλιστήρια της ΕΥΑΘ στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου όλα τα μέλη του προγράμματος ενημερώθηκαν με μία λεπτομερή παρουσίαση για τον έλεγχο της καταλληλότητας του πόσιμου νερού στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις αυτές, που είναι υπεύθυνες για την ύδρευσή της. Αργότερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην πόλη της Θεσσαλονίκης ξεκινώντας με τον Λευκό Πύργο και συνεχίζοντας με περίπατο στο λιμάνι, δίπλα στη θάλασσα. Αντικείμενο παρατήρησης ήταν αυτή τη φορά τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει μια παραθαλάσσια πόλη. Η μέρα ολοκληρώθηκε δοκιμάζοντας παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα στην συμπρωτεύουσα!

Πρώτος προορισμός για την τέταρτη μέρα της φιλοξενίας ήταν το πάρκο του Αγίου Νικολάου στην πόλη της Νάουσας. Αφού πρώτα οι πέντε αποστολές συνοδευόμενες από μαθητές και καθηγητές του 5ου ΓΕΛ θαύμασαν το ποτάμι Αράπιτσα που διασχίζει το πάρκο και διασκέδασαν με τις πάπιες, χήνες και τους κύκνους που βρίσκονται στην κοντινή λίμνη, παρατήρησαν την εκτροφή πέστροφας στο ιχθυοτροφείο της περιοχής. Στη συνέχεια διασχίζοντας αυτή την υψηλού φυσιολατρικού ενδιαφέροντος περιοχή κατευθύνθηκαν εντυπωσιασμένοι στις πηγές, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς αναβλύζει το νερό μέσα από το βουνό. Η σχολή Αριστοτέλους στη Μίεζα ήταν ο δεύτερος σταθμός. Η επίσκεψη του χώρου που εκπαιδευόταν ο Αριστοτέλης στην αρχαιότητα έκανε εξαιρετική εντύπωση στους ευρωπαίους εταίρους μας πετυχαίνοντας τον στόχο να τους κάνουμε κοινωνούς του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας. Απαραίτητη για το θέμα του προγράμματος, την αειφορία του νερού,  κρίθηκε την επίσκεψη στους καταρράκτες της Έδεσσας που ακολούθησε. Μοναδικού κάλλους και αντιπροσωπευτικοί για την μαγεία της φύσης, οι καταρράκτες επεσήμαναν  για ακόμη μια φορά τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα του νερού στη ζωή μας.

Συμπληρωματικά η ομάδα επισκέφθηκε στην περιοχή το υπαίθριο μουσείο νερού που επικεντρώνεται στις χρήσεις του νερού από τον άνθρωπο. Η μέρα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στα ιαματικά θερμά λουτρά Πόζαρ στην Αριδαία, στην περιοχή της Αλμωπίας, για να αναδειχθεί μία ακόμη πτυχή των ευεργετικών χρήσεων του νερού για τον άνθρωπο. Μαθητές και καθηγητές χαλάρωσαν μετά την κουραστική μέρα στην εξωτερική  πισίνα με το θερμό νερό από τις πηγές, δίπλα στα παγωμένα νερά του  ποταμού, ενώ ταυτόχρονα χιόνιζε! Ενθουσιασμένοι, εντυπωσιασμένοι αλλά και χαλαρωμένοι από το μπάνιο στα θερμά λουτρά μαθητές και καθηγητές επέστρεψαν στη Βέροια.

Την Παρασκευή, την τελευταία μέρα της ελληνικής φιλοξενίας, όλα τα μέλη του προγράμματος συγκεντρώθηκαν στο χώρο του σχολείου για ολοκληρωθούν οι στόχοι της εβδομάδας. Αρχικά παρουσιάστηκε ένα βίντεο συνοψίζοντας τις δράσεις  και τις επισκέψεις όλης της εβδομάδας. Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και κέφι φέρνοντας ξανά στη μνήμη όλα όσα βίωσαν τις τελευταίες μέρες. Ακολούθησε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τη χημική και μικροβιολογική ανάλυση του νερού από το δίκτυο ύδρευσης της Βέροιας, καθώς και από τα ποτάμια της περιοχής, Αλιάκμονα και Τριπόταμο. Έπειτα έγινε παρουσίαση και των έξι χωρών για τις διάφορες χρήσεις του νερού στη ζωή του ανθρώπου των εκάστοτε περιοχών προέλευσής τους στο διηνεκές του χρόνου. Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων μαθητές και καθηγητές διασκέδασαν βγάζοντας αναμνηστικές φωτογραφίες και γράφοντας τις εντυπώσεις τους από όλη την εβδομάδα της φιλοξενίας σε αφίσες στον τοίχο. Ιδιαίτερα διασκεδαστική ήταν και η επόμενη δράση, κατά την οποία οι μαθητές σχεδίασαν και έβαψαν σε τοίχο του σχολείου το logo του προγράμματος, του TEWS (Trans European Water Sustainability). Το βράδυ της τελευταίας μέρας έγινε αποχαιρετιστήριο πάρτυ με τραγούδια και χορούς και από τις έξι χώρες, με σκοπό αφενός να εξοικειωθούν όλοι οι συμμετέχοντες του προγράμματος με τις άλλες γλώσσες και να καλλιεργήσουν την γλώσσα επικοινωνίας, δηλαδή την αγγλική, και αφετέρου να ενισχυθεί το αίσθημα του ευρωπαίου πολίτη ιδίως στους μαθητές που βρίσκονται σε νεαρή ακόμη ηλικία.

Την επόμενη μέρα που ήταν η μέρα αναχώρησης ήταν έκδηλη η συγκίνηση όλων και πολλές οι υποσχέσεις για συνάντηση ξανά στο μέλλον! Κάποιοι ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη και τελευταία κινητικότητα στην Πορτογαλία. Η στιγμή αυτή των έντονων συναισθημάτων στάθηκε αφορμή για να αναλογιστεί κανείς  για μια ακόμη φορά την απίστευτη αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων Erasmus και τη συμβολή τους στην διαπολιτισμική επαφή, στην εξάσκηση των ξένων γλωσσών και στην τόνωση της ευρωπαϊκής συνείδησης!

Διαβάστηκε 158 φορές