Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 19:54

Eκπαιδευτική εκδρομή της Β? Λυκείου στην Αλεξανδρούπολη

Η Β΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε την τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της από Πέμπτη 28-3-2019 έως Κυριακή 31-3-2019 με κύριο προορισμό την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Συγκεκριμένα, 61 μαθητές και μαθήτριες με συνοδούς τους καθηγητές Ιωάννη Μητριτώνη και Κώστα Πασχούλα και τις καθηγήτριες Ολυμπία Μπέτσα και Κατερίνα Τότσκα απόλαυσαν τη μοναδική εμπειρία της ανακαλυπτικής μάθησης μέσα από την επαφή με την ιστορία, τη λαογραφία, το φυσικό περιβάλλον και την κουλτούρα των πόλεων που επισκέφτηκαν.

 

Το πρόγραμμα τηρήθηκε, όπως ακριβώς προβλεπόταν, και οι εκπαιδευτικοί και παιδαγωγικοί στόχοι επιτεύχθηκαν. Συγκεκριμένα, μαθητές και συνοδοί καθηγητές επισκέφτηκαν αρχικά την Παλαιά Πόλη της Ξάνθης, θαύμασαν τα ξεχωριστά και πολυποίκιλα αρχιτεκτονικά οικοδομήματα που συνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και μάλιστα στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης είχαν μια υπέροχη ξενάγηση από τον υπεύθυνο του χώρου.

Τη δεύτερη ημέρα οι μαθητές επισκέφτηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα του Έβρου και ξεναγήθηκαν στο Δέλτα του ποταμού, χώρο προστατευόμενο εδώ και αρκετά χρόνια, όπου βρίσκουν καταφύγιο και τροφή χιλιάδες πουλιά όλες τις εποχές του χρόνου . Ο επόμενος σταθμός ήταν το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου, ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από το παρατηρητήριο τα σπάνια αρπακτικά πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον και τη διαδικασία ταΐσματος. Στη συνέχεια, οι εκδρομείς επισκέφτηκαν το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί. Εκεί, αφού ενημερωτικά παρακολούθησαν όλες τις φάσεις που περιλαμβάνει ο κύκλος της σηροτροφίας, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της αναπίνησης.

Την τρίτη ημέρα οι μαθητές περιηγήθηκαν στην ίδια την πόλη της Αλεξανδρούπολης με πρώτο σταθμό το Εθνολογικό Μουσείο, όπου η συμμετοχή τους σε βιωματικό εργαστήριο για τη γνώση της Ιστορίας του ανθρώπου συνδεδεμένου με τον τόπο / πατρίδα του τούς άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν σε τρεις διαφορετικούς λατρευτικούς χώρους: στη Μητρόπολη της Αλεξανδρούπολης (Άγιο Νικόλαο), στον Καθολικό ναό του Αγίου Ιωσήφ και στην Ορθόδοξη Αρμενική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Με την ολοκλήρωση αυτής της ξενάγησης οι μαθητές ένιωσαν να ενισχύεται ο σεβασμός τους στη διαφορετικότητα.

Την τελευταία ημέρα, ημέρα επιστροφής στη Βέροια, αξιόλογος σταθμός αποτέλεσε η πόλη της Κομοτηνής. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την ιδιαίτερη ποικιλομορφία που παρουσιάζει ο αστικός χώρος της πόλης, καθώς διαπίστωσαν την έντονη παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου που δίνει ιδιαίτερο χρώμα με την αρχιτεκτονική (μιναρέδες και καφασωτά παράθυρα των σπιτιών στις παλιές συνοικίες) και τις ενδυμασίες του.

Η εκδρομή ανταποκρίθηκε πλήρως στους στόχους και τις προσδοκίες εκπαιδευτικών και μαθητών.

Οι μαθητές επέδειξαν εξαιρετική συμπεριφορά, τηρώντας το πρόγραμμα και υπακούοντας στις υποδείξεις των καθηγητών τους και γύρισαν πίσω πιο πλούσιοι σε γνώση και εμπειρίες.

Διαβάστηκε 269 φορές