Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 10:54

Απολογισμός προγραμμάτων Erasmus σχ. έτους 2018-19

Τη Δευτέρα 26 Ιουνίου και με τη λήξη του διδακτικού έτους το πρόγραμμα ERASMUS+ ?ISLAB: Integrated Science Labs? του 5ου ΓΕΛ Βέροιας παρουσίασε σε ανοιχτή εκδήλωση στη Βιβλιοθήκη του Σχολείου τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος κατά το τρέχον σχολικό έτος.

ISLAB: Integrated Science Labs

Οι μαθητές Σουμελίδου Ελευθερία και Πιπερίδης Παναγιώτης παρουσίασαν με σαφή και γλαφυρό τρόπο την ετήσια δράση η οποία εν συντομία περιελάμβανε:

  1. Προπαρασκευαστική συνάντηση των εκπαιδευτικών στην Πιατσέντζα της Ιταλίας το Νοέμβριο του 2018 για τον συντονισμό του προγράμματος
  2. Πολύμηνη προετοιμασία της ελληνικής ομάδας για την υποδοχή των ξένων αποστολών. Στα πλαίσια της προετοιμασίας αυτής οι μαθητές παρασκεύασαν στο εργαστήριο χημείας του Σχολείου μας σαπούνια και βιοντίζελ χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ελαιόλαδο και χρησιμοποιημένα λάδια.
  3. Υποδοχή και φιλοξενία επί μία εβδομάδα το Μάιο του 2019 είκοσι δύο μαθητών και εννέα καθηγητών από τα τέσσερα συνεργαζόμενα σχολεία της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Επακολούθησε συζήτηση κατά την οποία μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την εμπειρίες που αποκόμισαν και ανέδειξαν τα τεράστια οφέλη από την υλοποίηση του προγράμματος. Η επόμενη δραστηριότητα έχει προγραμματισθεί για το Οκτώβριο του 2019 στην πόλη Maia της Πορτογαλίας με τη συμμετοχή έξι μαθητών και τριών εκπαιδευτικών του Σχολείου μας.

INTERNET: Innovating New Teaching Techniques For Our Future Schools

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν είκοσι μαθητές του σχολείου μας με τις οικογένειες τους και πέντε εκπαιδευτικοί που αποτελούν την παιδαγωγική ομάδα και έχει διάρκεια 2 διδακτικών ετών. Οι μαθήτριες Βαλαβάνη Άνια και Πορλίδα Νάσια ανέλαβαν να εξηγήσουν τη φιλοσοφία του προγράμματος και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν μέχρι τώρα:

          Φιλοσοφία

  • Το πρόγραμμα έχει ως θέμα τις καινοτόμες τεχνικές διδασκαλίας για τα σχολεία του μέλλοντος. 
  • Οι σκοποί του είναι να αυξηθεί το κίνητρο των μαθητών για μάθηση - ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση - να αναπτύξουν οι μαθητές δεξιότητες σχετικές με τη συνεργατικότητα, με τη χρήση του διαδικτύου και των εργαλείων του και να γίνει σύγκριση σχολικών μεθόδων και προγραμματισμού. 
  • Κοινός στόχος όλων των συνεργατών είναι να κτιστούν υγιείς χαρακτήρες, αξίες δικαίου και σεβασμού, καθώς και να ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση.

Δράσεις

  1. Μετακίνηση στο Hamm της Γερμανίας από 2/12/2018 έως 8/12/2018 για το συντονισμό του προγράμματος και εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη χρήση εργαλείων ICT στην εκπαίδευση και δημιουργία video με χρήση ipad σε σενάριο των ίδιων των παιδιών για το ρατσισμό, τη διαφορετικότητα και το bullying.
  2. Φιλοξενία 15 καθηγητών και 24 μαθητών στη Βέροια από τα πέντε συνεργαζόμενα σχολεία από τις 11/03/2019 έως τις 17/03/2019. Οι ξένοι μαθητές διέμειναν σε οικογένειες μαθητών του σχολείου μας. Η φιλοξενία περιλάμβανε επισκέψεις σε σημαντικά τοπόσημα της Ελλάδας, όπως τα Μετέωρα, τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας, το Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης και τα σημαντικότερα μνημεία της Βέροιας. Οι εκπαιδευτικές δράσεις περιλάμβαναν παρουσιάσεις μαθητών για διάφορες όψεις χρήσης του Διαδικτύου. Η ελληνική ομάδα μίλησε για την ταύτιση ανθρώπινων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων Διαδικτύου. Την Τετάρτη 13/3/2019 πραγματοποιήθηκε στη σχολική βιβλιοθήκη του 5ουΓΕ.Λ. online βιωματικό εργαστήριο από τον κ. Άρη Λούβρη, συνεργάτη του European Schoolnet, που αποτέλεσε ένα σημαντικό μάθημα για τα παιδιά, όπου συζητήθηκαν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις στο Διαδίκτυο.
  3. Μετακίνηση στο Inowroc?aw της Πολωνίας από τις 5/5/2019 έως τις 11/05/2019. Πραγματοποιήθηκαν μαθήματα με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών από τους καθηγητές των ξένων χωρών σε μαθητές του Πολωνικού σχολείου. Η δική μας αποστολή έκανε μάθημα για την Ελλάδα και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με έμφαση στη φιλοσοφία. Κατασκευάστηκαν διαδρομές για robot από τους μαθητές και πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε σημαντικές μεσαιωνικές πόλεις. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το Experiment Center της Gdynia, όπου οι μαθητές έμαθαν παίζοντας και ανακαλύπτοντας τη φύση.
  4. Το επόμενο σχολικό έτος θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στην Τουρκία, στην Ισπανία και στη Ρουμανία.

Στη συνέχεια μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μίλησαν για τις εμπειρίες που αποκόμισαν από το πρόγραμμα και τα οφέλη σε προσωπικό επίπεδο.

Διαβάστηκε 253 φορές